Oefeningen Subnetting
Kijk tevens naar:


(1) Which one of the binary number ranges shown below corresponds to the value of the first octet in Class B address range?

A. 10000000-11101111
B. 11000000-11101111
C. 10000000-10111111
D. 10000000-11111111
E. 11000000-10111111



(2) Which two of the addresses below are available for host addresses on the subnet 192.168.15.19/28? (Select two answer choices)

A. 192.168.15.17
B. 192.168.15.14
C. 192.168.15.29
D. 192.168.15.16
E. 192.168.15.31


(3) You have a Class C network, and you need ten subnets. You wish to have as many addresses available for hosts as possible. Which one of the following subnet masks should you use?

A. 255.255.255.192
B. 255.255.255.224
C. 255.255.255.240
D. 255.255.255.248


(4) Which of the following is an example of a valid unicast host IP address?

A. 172.31.128.255/18
B. 255.255.255.255
C. 192.168.24.59/30
D. FFFF.FFFF.FFFF
E. 224.1.5.2


(5) How many subnetworks and hosts are available per subnet if you apply a /28 mask to the 210.10.2.0 class C network?

A. 30 networks and 6 hosts.
B. 6 networks and 30 hosts.
C. 8 networks and 32 hosts.
D. 32 networks and 18 hosts.
E. 16 networks and 14 hosts.


(6) The Claessens network was assigned the Class C network 199.166.131.0 from the ISP. If the administrator at Claessens were to subnet this class C network using the 255.255.255.224 subnet mask, how may hosts will they be able to support on each subnet?

A. 14
B. 16
C. 30
D. 32
E. 62
F. 64


(7) What is the subnet for the host IP address 172.16.210.0/22?

A. 172.16.42.0
B. 172.16.107.0
C. 172.16.208.0
D. 172.16.252.0
E. 172.16.254.0


(8) What is the subnet for the host IP address 201.100.5.68/28?

A. 201.100.5.0
B. 201.100.5.32
C. 201.100.5.64
D. 201.100.5.65
E. 201.100.5.31
F. 201.100.5.1


(9) Which one of the binary bit patterns below denotes a Class B address?

A. 0xxxxxxx
B. 10xxxxxx
C. 110xxxxx
D. 1110xxxx
E. 11110xxx




(10) Het Claessens Netwerk bestaat uit 5 verschillende departementen;
hoofdkantoor: 7 hosts,
Supportkantoor: 15 hosts,
FinanciŽle dienst: 13 hosts,
Verkoopsafdeling: 7 hosts,
R&D-afdeling: 16 hosts.

You are a systems administrator at Claessens and you've just acquired a new Class C IP network. Which of one of the subnet masks below is capable of providing one useful subnet for each of the above departments while still allowing enough usable host addresses to meet the needs of each department?

A. 255.255.255.128
B. 255.255.255.192
C. 255.255.255.224
D. 255.255.255.240
E. 255.255.255.248
F. 255.255.255.252


(11) Your network uses the 172.12.0.0 class B address. You need to support 459 hosts per subnet, while accommodating the maximum number of subnets. Which mask would you use?

A. 255.255.0.0.
B. 255.255.128.0.
C. 255.255.224.0.
D. 255.255.254.0.


(12) Your ISP has assigned you the following IP address and subnet mask:
IP address: 199.141.27.0
Subnet mask: 255.255.255.240
Which of the following addresses can be allocated to hosts on the resulting subnet?
(Select all that apply)

A. 199.141.27.2
B. 199.141.27.175
C. 199.141.27.13
D. 199.141.27.11
E. 199.141.27.208
F. 199.141.27.112


(13) The IP network 210.106.14.0 is subnetted using a /24 mask. How many usable networks and host addresses can be obtained from this?

A. 1 network with 254 hosts
B. 4 networks with 128 hosts
C. 2 networks with 24 hosts
D. 6 networks with 64 hosts



(14) Given that you have a class B IP address network range, which of the subnet masks below will allow for 100 subnets with 500 usable host addresses per subnet?

A. 255.255.0.0
B. 255.255.224.0
C. 255.255.254.0
D. 255.255.255.0
E. 255.255.255.224


(15) You have a class C network, and you need to design it for 5 usable subnets with each subnet handling a minimum of 18 hosts each. Which of the following network masks should you use?

A. 225.225.224.0.
B. 225.225.240.0.
C. 225.225.255.0.
D. 255.255.255.224
E. 225.225.255.240


(16) The 201.145.32.0 network is subnetted using a /26 mask. How many networks and IP hosts per network exists using this subnet mask?

A. 4 networks with 62 hosts
B. 64 networks and 4 hosts
C. 4 networks and 62 hosts
D. 62 networks and 2 hosts
E. 6 network and 30 hosts


(17) How many usable IP addresses can you get from a conventional Class C address?

A. 128
B. 192
C. 254
D. 256
E. 510




oplossingen
(1) C
(2) A en C
(3) C
(4) A
(5) E
(6) C
(7) C
(8) C
(9) B
(10) C
(11) D
(12) A, C, D
(13) A
(14) C
(15) D
(16) C
(1+) C